Omniia

Hverdagens indretning

At samarbejde med en arkitekt

Har du aldrig tidligere samarbejdet med en arkitekt kan det være svært at vide hvad præcist de foretager sig. Du ved sikkert at de laver de tekniske tegninger til byggeprojekter, men hvad kan de egentligt og er det måske i stedet en designer eller en bygherre du skal have fat i?

Kort sagt kan de fleste arkitekter tage dig helt fra idefasen til arbejdstegningerne og godkendelsen og helt frem til projektstyring og gennemgang af byggeriet. Du kan altså komme med dine ideer til arkitekten og de sørger så for hele byggeriet indtil det er færdigt og nøglerne overdrages til dig.

Du kan også vælge selv at overtage dele af projektet eller tage andre folk ind over. En del bruger arkitekten frem til tegningerne og godkendelsen af planen og lader herefter en bygherre overtage resten af processen. Det kan dog være rart at beholde arkitekten på sidelinjen og bruge dem som ekstern kontrol af det arbejde som bygherren foretager.

Vi vil her i artiklen gennemgå de 5 mest almindelige opgaver en arkitekt foretager

 

Fra Ide til Skitse

Alle byggeprojekter starter med en god ide der er med til at bære projektet. Det er allerede her hele projektet kan begynde at gå skævt hvis ideen ikke er gennemtænkt og det er derfor afgørende at du finder den rigtige retning allerede i denne fase.

Det er her arkitekten kan hjælpe, for når du kommer med alle ideerne er det arkitekten der kan visualisere dem, rydde op i dem og hjælpe med at tilpasse dem til din økonomi og stil. Det er arkitekten der hjælper med at skabe det fulde overblik, når han visualiserer og sammensætter ideerne, så alt går op i en højere enhed.

Mange arkitekter tilbyder ide møder, hvor du komme med dine ideer og i sammen kan arbejde med ideen for at se om du vil gå videre med den.

 

Paragraffer og Godkendelse

Vidste du at efter du bygger et hus og har fået byggegodkendelsen, så skal du have tilladelse fra kommunen inden du må flytte ind? Nej sikkert ikke og der er store mængder af papirarbejde og godkendelser der skal være på plads inden du kan flytte ind i dit nye byggeri.

Inden byggeriet sørger arkitekten for at indhente en byggetilladelse og efter byggeriet hjælper de med at få godkendt byggeriet.

 

Arbejdstegninger til håndværkerne

Det er her der kan spares mange penge, for har dine håndværkere ikke ordentlige arbejdstegninger tager det hurtigt længere tid og der laves flere fejl, fejl du skal betale for hvis du ikke har givet præcise instruktioner.

Arkitekten kan også hjælpe med tidsplaner så håndværkerne ved hvornår de skal være klar for at de næste kan komme i gang. Det vil ofte betyde at byggeriet går langt hurtigere.

 

Projektledelse

Under byggeriet er det vigtigt at der er nogle til at besvare spørgsmål. Når tømreren lige skal tale med VVS manden, når tidsplanen pludseligt ikke overholdes eller når noget udføres forkert.

Der skal bestilles materialer der skal være der til tiden, der skal hele tiden ændres i planen når tingene tager længere tid og meget andet.

Vil du selv afsætte et par timer hver dag? Ellers kan arkitekten også overtage denne rolle.

 

Gennemgang for fejl og mangler

Har fugen på den ene gavl en forkert farve? Er der brugt den rigtige fugemasse i vådrum og sidder den stikkontakt ikke et forkert sted?

Når arkitekten har lavet tegningerne er de også de bedst kvalificerede til at gennemgå byggeriet når det afsluttes.