Omniia

Hverdagens indretning

Projektstyring og planlægning

Når du igangsætter et større gør det selv projekt vil du nærmest altid selv være projektlederen, og der er mange ting der skal planlægges og styres igennem processen. Når opgaven bliver større og det måske er en tilbygning eller nybyggeri, så bliver planlægningen vigtigere da mange forskellige personer skal koordineres.

Her er det måske ikke nok at du selv forsøger at styre det efter arbejde, da der hver dag på byggepladsen vil være ting der skal tages stilling til og koordineres løbende.

Alt efter størrelsen af projektet og din erfaring kan det være nødvendigt at søge ekstern hjælp til planlægningen og styringen, hvad end det er mailen af stuen eller et nyt tag på huset. Der er dog naturligvis forskel på kompleksiteten, økonomien og selve opgavens omfang som kan have betydning for hvem der skal stå for hvad.

Fælles for alle opgaverne er dog at det ofte vil være nødvendigt med grundig planlægning før projektet og styring under det.

Kan du selv?

Det kan virke dumt at bruge penge på professionel rådgivning eller projektstyring, men inden du bestemmer dig skal du gennemtænke projektet og finde ud af om du virkeligt selv kan løfte opgaven. Erfaringer viser at pengene ofte er godt giver ud, både ift. Hvor lang tid byggeriet tager, hvad det koster, hvordan slutresultatet bliver og hvor hårdt det tager på dig psykisk.

Selvom du har professionel hjælp kan du godt selv være involveret i processen, men det afhænger lidt af den form for entreprise du vælger og ønsker.

Inden du bestemmer dig for om du selv ønsker at stå for projektet er her 5 gode råd:

  • Sørg for at alle aftaler er skriftlige
  • Brug tid på at finde og udvælge de bedste håndværkere til projektet
  • Brug professionel rådgivning når det er nødvendigt, om det er til hele projektet eller bare når el installationerne skal planlægges
  • Brug tid på at udarbejde et realistisk budget og få priser fra flere håndværkere
  • Idéfasen og planlægningen inden byggeriet er mindst lige så vigtige som selve byggeriet.

Hvis du gerne vil styre projektledelsen på et nybyggeri selv, skal du være forberedt på at det let kan blive flere timer hver dag og det er nødvendigt at du er på selve byggepladsen hvis du ikke skal tage 10 telefonopkald på arbejde. Selvom du selv styrer processen vil det være en god ide at have en ekstern konsulent med til at vurdere de tilbud du får fra forskellige håndværkere og gennemgå det tekniske på byggepladsen, du kan ikke være ekspert på alle områder.

Vil du gerne selv styre dit projekt? Så kan det være en fordel at læse en bog som denne om projektledelse inden du går igang. Den giver dig en række værktøjer til hvordan du kan strukturere projektet.

 

Idéfasen

En del af byggeprojektet hvor du altid er med er selve idéfasen hvor du enten selv eller sammen med en arkitekt forsøger at finde forskellige muligheder. Det er vigtigt ikke bare at hoppe ud i projektet ud fra en ide, især ikke ved større projekter. Den indledende fase vil dog altid være idéfasen og den er ofte afgørende for hvordan det videre forløb bliver.

Under denne fase er der en række ting du skal tage stilling til og træffe beslutninger omkring, det kunne være:

Hvor kan du finde inspiration?

Hvad er dit budget?

Hvilke drømme har du om projektet?

Hvad er der af begrænsninger i lovgivningen, lokalplanen og servitutter?

Hvornår kan projektet begynde og hvornår skal det være færdigt?

Kan du selv planlægge og styre projektet?

Det er her du kan samle billeder og ideer, tale med venner og familie og måske professionelle som kan give dig feedback. Er der lovgivning du skal tage højde for kan du med fordel få en arkitekt til at gennemgå det og sikre at dit projekt holder sig indenfor lovgivningen.